Ячев: Мерките са резултат на коронакризата, а не на протестите

17 млн. лева ще отидат целево за държавни и общински болници, заяви той

27.07.2020 | 21:33 Редактор: Юлия Христова

Правителството обяви мерките, които ще бъдат въведени от 1 август за справяне с последствията от коронакризата. Близо 2 млрд. лева ще бъдат отпуснати от националния бюджет за социално-икономически мерки. 67 млн. лева ще отидат за медиците, ангажирани в борбата с коронавируса

Трябва да се подчертае, че оповестяването на мерките е резултат от преодоляване на кризата, а не на това, че има протестиращи по улиците. Това каза за "Денят ON AIR" зам-председателят на НФСБ Борис Ячев.

По думите му по-голямата част са социални мерки, а по-малката за подпомагане на икономиката на страната.

Икономическите мерки са в няколко направления, една от тях е за туроператорските фирми и туристическите агенции. Те ликвидират последиците в безработицата, уточни той за Bulgaria ON AIR.

Според него всяка промяна в данъчния ангажимент е в полза и помага на бизнеса. 

"Ваучерите от 210 лева за ползване по българските курорти са заслуга на НФСБ. Като пари това са 8 млн. лева, които ще влязат директно в туристическия бранш", обясни Ячев.

"По отношение на социалните и финансовите мерки - те са, за да се подпомогнат най-пострадалите хора, сред които са пенсионери. Те ще получат по 50 лева в следващите 3 месеца. Това не отменя ангажимента за достигане на минималната пенсия до ниво 300 лева", обясни събеседникът.

"17 млн. лева ще отидат целево за държавни и общински болници, които ще могат да изградят инфекциозни отделения, за което някои в момента нямат бюджет", подчерта още той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК