България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имунолог: Разработената в Оксфорд ваксина е много обещаваща

Според проф. Сорен Хайрабедян, тя може да бъде напълно готова до края на 2021 г.

22.07.2020 | 08:02 Редактор: Ивет Арабова

Учени от Оксфорд разработиха ваксина, тествана успешно вече върху над 1000 души. Вирусолозите казват, че още три ваксини са докладвали добри резултати. Кога можем да очакваме те да влязат в употреба? 

"Ваксината, разработена в Оксфорд, е много обещаваща. Ваксина, която развива и двете рамена на имунния отговор, е правилният подход. Тя се базира на един маймунски аденовирус", каза за "България сутрин" имунологът проф. Сорен Хайрабедян.

По думите му безопасността на ваксината вече е тествана при хора, а преди това - върху маймуни.

"Тази ваксина вероятно ще бъде реалност. Тествани са около 1077 човека, при 10% трябва да се направи втора ваксинация. Във втората фаза на проучването САЩ се включват с 30 000 доброволци", разясни специалистът.

Според него до края на 2021 г. ваксината може би ще бъде напълно готова.

"Механизмът на образуване на антителата при ваксината вероятно ще бъде по-устойчив, отколкото този по нормален път. При мутиране на вируса ще се налага наново да се правят ваксини", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Хайрабедян.

Той добави, че разпространението на вируса ще е проблемно в месеците, в които ще има и грип.

"Не може да се очаква, че има медикамент, който няма да има страничен ефект при някого. В 21 век никой не би си позволил да направи ваксина по стара технология, която ще даде тежки странични ефекти. Най-вероятно много от прекаралите вируса нямат антитела, но имат развит Т-клетъчен имунитет. Не мисля, че ще има бум от над 300 човека на ден", подчерта имунологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хайде, чакаме, за да си тръгнат нещата както преди... Сигнализирай за неуместен коментар