Индия планира ваксина срещу Ковид-19 до седмици, 640 000 са заразените там

Заявката подчертава спешната нужда на страната да се справи с овладяването на пандемията

04.07.2020 | 18:10 Редактор: Искра Ангелова
Индия планира ваксина срещу Ковид-19 до седмици, 640 000 са заразените там

Индия си постави амбициозната цел да е готова с разработена за разпространение ваксина срещу коронавируса до шест седмици, съобщава Bloomberg.

Bharat Biotech International, индийски производител на ваксини, получи одобрение от регулаторите да започне клинични тестове върху хора по-рано през тази седмица, но пък вече има подкрепата на водещ държавен орган по медицински изследвания, което ускорява процеса.

"По план ваксината трябва да бъде пусната в полза на общественото здраве в страната от 15 август", отбелязват от Индийския съвет по медицинските изследвания (ICMR). "Този проект е приоритетен и ще бъде следен на най-високо равнище от правителството“, се посочва още в позицията на организацията.

Все още няма доказателства, че е безопасно ваксината на Bharat Biotech да се използва върху хора, както и няма доказателства, че би била ефективна срещу коронавируса. Поставеният срок за масова употреба на ваксината е значително по-кратък спрямо този на американските и китайските производители на лекарства. Голяма част от тях започнаха клинични тестове върху хора преди месеци и сега влизат в последния от трите етапа, пише BloombergTV.bg.

Заявката подчертава спешната нужда на Индия да се справи с овладяването на разпространението на коронавируса. Заразените в страната са 640 хил. души, а починалите са над 18.6 хиляди. ICMR ще набира доброволци за тестването на ваксината до 7 юли.

Забързаният процес предизвика притеснения сред медицинската общност. "Такъв ускорен процес на развитие не е правен никога за какъвто и да е вид ваксина в Индия, дори и при тези, които са тествани в други страни", написа в профила си в Twitter Анант Бан, медицински изследовател в индийския университет Manipal.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК