България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: Грешката на властта - да събереш противниците си в един отбор

Според Първан Симеонов, Борисов оценява като грешка преди случаи, в които е катапултирал

14.07.2020 | 09:00 Редактор: Ивет Арабова

Петата вечер на протести срещу правителството премина сравнително спокойно. В София полицейското присъствие беше засилено. Ще подаде ли правителството оставка?

"Не стихва напрежението, ритмично е замислено. Талантливи са обикновено организаторите на тези протести. В дългосрочен план тези неща са полезни за обществото", каза за "България сутрин" политологът Първан Симеонов.

Според него Борисов оценява като грешка преди случаи, в които е катапултирал.

"Малко мечешка услуга за протеста е позицията на американското посолство. В протеста засега има и "червена съставка", но в него се събраха всички опозиции. Само Цветанов не е на площада, но и той се изказа", подчерта политологът. 

По думите на Симеонов този протест вероятно ще се опита да ескалира, а огромната грешка на властта е да събереш всичките си противници в един отбор. 

"Отдавна тегне хипотезата, че Западът няма нищо против сегашното управление в България. До този момент от Европа нямат нищо против Борисов, той е доста добре поставен навън. В България големите промени стават при 3-4 фактора: рязко обедняване, външен фактор, голяма политическа поръчка", отбеляза Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй добави, че тези, които са готови за избори сега, не са опозиционните партии. "Да, България" напипа такъв обществен нерв, но другите готови за избори са ГЕРБ и ДПС. Да не стане размиване - това е най-голямата опасност, а втората е парламентарната ваканция", смята Симеонов.

Политологът е на мнение, че ВМРО има по естествен път симпатии към това, което се случи на плаж "Росенец".

"В ГЕРБ в последно време расте Дончев, който е дясно-либерално настроен. Това е потенциално бъдеще за ГЕРБ, но с тези протести това става по-трудно. Много труден парламент се очертава после, трудно може да се сглоби конструкция", посочи Първан Симеонов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Който и да ни управлява, които и хора да са на важни и отговорни постове - не забравяйте да сте на първо място професионалисти, след това хора! Защото иначе все едно и също, липса на качество, безумни решения и КОРУПЦИЯ!! Сигнализирай за неуместен коментар