България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ще решават ли сами учителите и директорите кога да се пенсионират

Коментар на Юлиян Петров от Синдикат "Образование"

01.07.2020 | 08:27 Редактор: Александра Иванова

От синдикат "Образование" искат учителите и директорите сами да решават кога да се пенсионират, за да не се лишават от добавка в размер на 0.33% за всеки месец вноска в Учителския пенсионен фонд. Работодателите на учители и директори внасят задължително осигурителна вноска в размер на 4.3% към фонда. Тя може да се ползва при пенсиониране при учителите 3 години по-рано от възрастта и стажа за трета категория труд. 

Юлиян Петров от Синдикат "Образование" заяви пред "България сутрин", че няма да има справедливост за учителите, ако парламентът не гласува предложения проект за промени на Кодекса на труда, предложен от социалния министър Деница Сачева, а именно учителите сами да вземат решението кога да се пенсионират.

"За самия учител нещата не са справедливи и не са във философията на учителския пенсионен фонд. Един учител, внасяйки тези добавки, които са 3.4%, ако се пенсионира по-рано, се компенсира от Фонда. Ако се е пенсионирал навреме, получава добавка. Ние искаме учителят сам да вземе решение кога да се пенсионира, защото това носи вреди на тази добавка", обясни той.

Петров посочи още, че Учителският пенсионен фонд е много богат. 

"Около 600 млн. лв. са налични в него, а той расте, защото всеки един учител внася тези осигуровки", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Средната възраст на учителите у нас остава една от най-високите в Европа.

"Нормално е на година да се пенсионират по 25%, у нас те са 40%. Млади попълнения не влизат. Средната учителска възраст у нас е с 10 г. над средната в Европа. Има опасност в следващите 10 г. половината от учителите да се пенсионират или вече да са в пенсия", алармира той.

Юлиян Петров подчерта, че учителската професия е двойно изгаряща. Но въпреки това по време на пандемията са показали как се работи.

"Сега педагозите трябва да видят, че са защитени в тази професия, че имат партньори в лицето на родителите и институциите", изтъкна той.

Юлиян Петров каза още, че ще направят всичко възможно учебната година да започне в класните стаи, защото "това е правилното решение, дори и да крие рискове". 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК