Трите месеца криза показали още повече ролята и силата на образованието

Според Диян Стаматов е важно да се използват поне 50% от дистанционните форми на обучение

25.05.2020 | 21:00 Редактор: Ивет Арабова

Тази година отбелязахме Деня на славянската писменост и култура по по-различен начин - без тържества и шествия. Даваме ли си сметка за силата и важността на образованието?

"Този 24 май е различен, но това не променя силата на духовността. Тези три трудни месеца, през които преминахме, показаха ролята и силата на духа и на образованието още повече. Всеки учител влезе в дома на всяко семейство по един супернов дигитален начин, което показва, че "новото" време има своите нови предимства", каза за "Денят ON AIR" директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

По думите му учителят е важен и водещ фактор, за да се развиваме напред.

"Предимството на "онова" време е много силната директна комуникация реално с всеки един. Днес нещата са много по-различни, трябва да мислим колко по-практично да използваме новите технологии във всеки един момент", отбеляза Стаматов.

Според него уважението към учителите сериозно се е пропукало през последните 10 години и е загубило своята стойност.

"Силно се надявам тези три критични месеца да възвърнат доверието към българския учител и към образованието. Дано това да бъде една от положителните страни на настоящата криза. Героизмът на българския учител се изразява в успеха на смелата крачка към дигитализация", коментира директорът на 119 СУ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че в повече от 60-70% от българските училища дигитализацията няма връщане назад във времето преди кризата.

"Добре е да използваме поне 50% от дистанционните форми на обучение, но най-добре е да сме в реална училищна среда, всекидневните разговори да бъдат на преден план. Няма как изцяло да се замени нормалната ни образователна система само с дистанционно обучение", подчерта Диян Стаматов.

Той бе категоричен, че по-доброто заплащане е и гаранция за идването на повече млади специалисти в образователната система.

"Важно е държавата да продължи всички свои стимули за привличане на кадри. През последните 3 години образованието е приоритет и всички лостове, които държавата има, ги прилага. През кризата образованието вече е и семеен приоритет", посочи директорът на столичното училище "Акад. Михаил Арнаудов".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК