България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

САЩ оставали световен лидер, в света имало дефицит на политики

Журналистите Асен Агов и Валери Тодоров коментират разместването на геополитическата карта след пандемията

22.06.2020 | 08:35 Редактор: Ралица Братанова

САЩ и Китай са в надпревара кой първи ще създаде формула за ваксина срещу новия коронавирус. На този фон Русия след няколко дни ще демонстрира военна мощ на парада, който не се състоя в Деня на победата заради пандемията. Европа пък прави заявка за нов световен лидер. 

В "България сутрин" журналистите Асен Агов и Валери Тодоров коментираха ще се пренареди ли геополитическата карта.

"Все още световен лидер можем да наречем Тръмп, въпреки че до 3 ноември има доста време. Очевидно започва пренареждане на световните приоритети. Коронавирусът завари политическите елити неподготвени", заяви Тодоров.

Според него светът все още се намира в преход - старите правила са отхвърлени, нови няма и все по-често националните политики надделяват, и това ще продължава да създава проблеми.

"Америка е световният лидер въпреки Тръмп. Там също предстои пренареждане. Той не се справи с пандемията в САЩ. Има очевиден разнобой в разбирането на президента към международните въпроси и разбирането на Пентагона, държавните департаменти и Съвета за национална сигурност", допълни Агов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за първи път Европа се държи като суверен, а авторитарните режими са в изолация. Според него надценяваме конвенционалната заплаха от тези страни, а всъщност единствената заплаха е ядрената.

Тодоров изрази мнение, че все пак Китай не бива да бъде подценявана като военна сила, защото има огромно влияние върху други страни.

"Големият проблем в световната политика е не само дефицитът на лидери, но и дефицит на политики", категоричен бе журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Kolio
преди 3 години
Асен Агов е рядко неприятен за гледане и слушане "журналист" Сигнализирай за неуместен коментар