В САЩ: Докато няма справедливост, няма мир

Хиляди американци се включиха в шествия - от източното до западното крайбрежие

20.06.2020 | 13:00 Редактор: Наталия Тотева

В разгара на антирасистките протести - многохилядни шествия в САЩ за Деня на свободата - празник, посветен на края на робството, настъпил преди век и половина. На 19 юни, 1865 г., са освободени последните роби в САЩ - в щата Тексас, след края на Гражданската война.

От западното до източното крайбрежие хиляди американци от всички раси се включиха в шествия, за да отбележат Деня на свободата.

В Ню Йорк демонстрантите преминаха по Бруклинския мост и блокираха движението. Бяха издигнати плакати с надпис: "Докато няма справедливост, няма мир" и "Животът на чернокожите има значение".

Символът на свободата в тазгодишните чествания придоби ново измерение след седмиците на бурни протести срещу расизма, провокирани и от полицейското насилие и смъртта на Джордж Флойд.

"Този ден означава много повече сега, защото вече всички се интересуват от него. Вече не става въпрос просто за деня, в който афроамериканците празнуват края на робството", каза една от демонстрантите.

В Минеаполис, където беше убит Флойд по време на арест, също се проведе демонстрация. Тя се състоя близо до полицейското управление, което бе подпалено по време на бунтовете в града.

На 22 септември, 1862 г.,американският президент Ейбрахам Линкълн издава Прокламацията за освобождение на робите. На 1 януари 1863 година тя влиза в сила, но в Галвестън, Тексас, краят на робството идва едва на 19 юни 1865 г.

Тогава са освободени последните роби в страната. Днес афроамериканците настояват датата 19 юни да бъде призната като официален федерален празник. 

Вижте още в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК