България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спират ни на ГКПП-тата - плащаме си глобите или не минаваме границата

"Ще проверяваме ли всички гастърбайтери, които карат като луди", попита Владимир Тодоров

10.06.2020 | 09:13 Редактор: Тодор Петров

Ще бъдем спирани на граничните пунктове, а там ще ни чакат нови терминали, които ще показват дали сме платили фишовете и глобите си на пътя. Ако не сме - може и да не преминем границата.

"Пътна полиция" разполага с устройства в автомобилите, които функционират от доста време. С този таблет полицаят може да провери дали водачът има неплатени глоби. Сега идеята е да се проверява при напускане на страната, там имаме физически контрол. Който дължи глоба, ще може да я плати на момента, без да се връща до банка в страната", каза председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

"Българите ще ги проверим, но дали ще проверяваме всички гастърбайтери, които преминават през България и карат като луди? Ще даде ли тази система възможност да се проверяват чуждите нарушители. Ако чужденец превиши скоростта, той трябва да си плати глобата на излизане", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Държавата не е успяла да събере над 100 млн. лева от нарушители на пътя. Според Тодоров това е наследство от 1968 г. - законодателството, което регламентира тези процедури.

"Изключително тромави процедури. Добрата новина е, че в момента има проектозакон, който променя тази процедура. Няма да има актове и наказателни постановления. Единствено ще има фишове, които ще се връчват на момента", обясни председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи в "България сутрин".

Тодоров посочи още, че велоалетите в София свършат изведнъж, метрото се бави с 10 месеца и повече, организацията на движението е хаотична, правят се ремонти на ремонтите.

Запитан дали трябва превантивно да се отнемат шофьорските книжки на водачите, за които се знае, че употребяват наркотици, той отбеляза, че юридически това би било доста трудно осъществимо.

"Когато бъде заловен шофьор с наркотици, автомобилът веднага да се конфискува в ползва на държавата, независимо чия собственост е. Изпитът за шофьори вече е изключително контролиран. По отношение на психотестовете обаче не е така. По интернет срещу 100 лева може да си поръчате положителен", заяви събеседникът на Златимир Йочев.

Владимир Тодоров призова за създаване на щаб за борба с войната на пътя у нас. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК