Ще ни спират ли на границата заради неплатени пътни глоби?

Идеята на МВР е да се интегрира система, с която шофьорите да се задължават да плащат санкциите си

09.06.2020 | 19:23 Редактор: Юлия Христова

Шофьорите, които не са платили фишовете и актовете си, да не могат да напускат страната. Това предлагат от Министерството на вътрешните работи. 

Идеята на МВР е да се интегрира система, с която на граничните пунктове шофьорите да се задължават да плащат санкциите си, иначе граничните власти няма да им позволяват да напуснат страната.

Това означава, че ако например не сте платили акт или фиш, ще имате 2 опции - или да платите на място, или да се върнете обратно. Системата вече е пусната пробно на граничен пункт "Калотина" и там само за няколко дни, от 3 юни са констатирани 1722 неплатени фиша, на стойност над 200 000 лева. 

Владимир Владимиров е шофьор от 15 години. Разказва ни, че последният път, когато разбрал, че има неплатен акт е при издаване на документи на гише в полицията. 

Според юриста Камен Добрев желанието на МВР за ограничаване на излизането от страната е в противовес с основни европейски закони. 

Подобни ограничения за пътуване се позволяват само в конкретни случаи - при защита на националната сигурност, обществения ред и здравето на гражданите. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
DM
преди 3 години
Едно време го пробвахме това при социализъма, но Европата бързо ни сви перките. Това е в нарушение на Директивата за свободно придвижване в границине на ЕС. Един да се сети и да заведе дело, ще осъди България като стой та гледай. То не напразно има една поговорка: Умният се учи от грешките на другите, а глупавия от собствените си грешки. Нашите управници не се учат и от собствните ни грешки. Сигнализирай за неуместен коментар