България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Живачните термометри са забранени от ЕС, мерят градусите на децата с електронни

Детските градини и яслите в страната възстановяват дейността при строги противоепидемични мерки

22.05.2020 | 10:13 Редактор: Александра Иванова

От днес детските градини и яслите в страната възстановяват дейността си постепенно. Общините сами ще вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни. Въведени са строги противоепидемични мерки.

Директорът на ДГ 84 "Братя грим" Петя Йосифова увери пред "България сутрин", че четири пъти дневно ще се прави дезинфекция на стаите.

"Ще спазваме мерките, дезинфекцията ще се извършва не в присъствието на децата, а когато са навън. Цяла седмица кипи трескава подготовка. Извършени са всички санитарни действия, осигурили сме почистващи препарати, дезинфектанти, учителите ще са с маски, предпазни шлемове и ръкавици", посочи тя.

Родителите няма да бъдат допускани вътре в сградата, а влизането на деца и учители ще става през три входа.

"Децата ще бъдат придружавани от учители и помощник-възпитател, за да стигнат до стаята си", посочи Йосифова пред Bulgaria ON AIR.

Медицинските сестри ще мерят температурата на деца и учители при влизане. В ДГ "Братя Грим" обаче няма да ползват живачни термометри, които бяха препоръчаните от министъра на образованието Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. По-късно обявиха, че препоръката е объркване и ще се ползват други термометри.

"Живачните термометри не се ползват от 2009 г. по изискване на ЕС. Те отнемат и време. Закупили сме 11 електронни термометри", каза директорът на ДГ 84 "Братя Грим".

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК