България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

12% ръст на сигналите за домашно насилие в дните на изолация

Не се е появило в този момент, посочват от фондация "Анимус"

20.05.2020 | 08:44 Редактор: Юлия Христова

Нараства броят на сигналите за домашно насилие в условията на социална изолация, отчитат от “Асоциация Анимус”, която със съдействието на Министерството на правосъдието поддържа гореща телефонна линия за пострадали от това престъпление.

Отчитаме 12% увеличение на сигналите на националната телефонна линия, 388 са обаждания в последните седмици (бел. ред. - от началото на пандемията). Много хора се обаждат, за да търсят информация как да помогнат на жертвите. Има ръст и при писмата. Това каза за "България сутрин" директорът на фондация "Анимус" Надежда Стойчева.

Тя обяви, че има случаи на жени, на възрастни хора, дори възрастни мъже, които се обръщам към фондацията за помощ. 

"Това са групи, които са по-слаби. За този период сме имали и жени и деца, родител и дете, които са уязвими. Това е домашно насилие, което не се е появило в този момент, но сега се страхуват за здравето си, за икономическите последствия", коментира Стойчева пред Bulgaria ON AIR

Според нея структурите на прокуратурата и МВР работят, но е много трудно на една жена в такава ситуация да потърси помощ, да остане сама и да намери свое пространство. Много трудно се осъществявала една заповед по Закона за домашното насилие. 

"Големият въпрос е, че когато започне да се нарушава тя, нарушителят има усещането за силата, че може да нарушава законите. Децата винаги чуват и това води до изкривяване на разбирането за зло и добро - идентификацията какъв да си в бъдеще, вредите са много сериозни", обясни Стойчева. 

По думите ѝ институциите дължат на гражданите по-сериозно отношение към насилието, защото са се огънали на няколко пъти досега. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години