България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прогноза: Поне 20-30% от хората ще останат да работят от вкъщи

Според Надя Василева кризата ни учи как да организираме процеса по нов начин

14.05.2020 | 08:53 Редактор: Ивет Арабова

След края на двумесечното извънредно положение някои фирми поетапно правят опит да се върнат към стария ритъм на работа. Ще останат ли за постоянно да работят от вкъщи част от секторите?

"Преди Ковид-19 близо 80% от работещите в света работят без определено фиксирано работно място. Десетина процента работеха в Европа от вкъщи преди пандемията. Имахме нагласата още тогава за определени дни за работа от дома", каза за "България сутрин" председателят на асоциация BG Staffing Надя Василева.

Според нея определено се е увеличил процентът на работещите хоумофис в България.

"Ситуацията се нормализира - свикнаха и работодателите. Поне 20-30% от работещите ще останат да работят от вкъщи", прогнозира Надя Василева.

Тя добави, че сега фирмите преизчисляват разходите си и мислят по какъв начин да ги оптимизират, за да покрият натрупаните загуби.

"Не трябва да мислим, че нещата ще се върнат каквито са били преди кризата. Тя ни учи как да организираме работата по нов начин. Изключително важни стават облачните системи, работата да бъде извършена чрез технологии от определени места", отбеляза Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ вече се говори за четвърта индустриална революция, където има комбинация между човешко и хибридно. Василева допълни, че младите сменят по-често работата си в сравнение със старата генерация.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И поне 70, 80 процента от хората ще се чудят откуде да работят, защото ги пуснахте тези умотворения късната вечер на предния ден! Сигнализирай за неуместен коментар