България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Някои от социалните ограничения били немотивирани и с много юридически пороци

Това каза за "България сутрин" специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова

13.05.2020 | 09:25 Редактор: Наталия Тотева

Според адвоката по медицинско право д-р Мария Петрова, животът ни от 14 май ще бъде по-скоро разновидност на досегашното положение, защото ограниченията върху някои от правата ни, с цел спазване на противоепидемична обстановка, ще продължат. Тя каза за "България сутрин", че трябва да се прави ясно разграничение между извънредна ситуация и извънредно положение, което се налага по силата на Конституцията и извънредна епидемична обстановка.

"Това, което виждам от юридическа гледна точка, особено когато законът беше гледан на първо четене, беше изключително притеснително, защото виждахме един опит да се заобиколи Конституцията и определени норми, които трябва да бъдат спазени, когато се изменят законите, да бъдат прескочени", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

Д-р Петрова отбеляза, че при вчерашните дебати, на 12 май, е видяла "някаква трезва мисъл".

"Това, което не виждам и в новия закон, е основните ясни критерии, въз основа на които една епидемична обстановка се превръща в извънредна. И респективно, дали извънредната епидемична обстановка следва да се третира като извънредно положение, защото аз смятам, че те категорично не са еквиваленти", настоя тя.

По думите ѝ извънредната епидемична обстановка не би трябвало да дава права на властимащите да ограничават граждански права.

"И стара уредба в закона коментираше определени заболявания. Това, което наблюдаваме в последните месеци с Ковид-19, е нещо изключително ново. Като Медицински експертен съвет бяхме излезли с едно предложение да не се изброяват конкретни заболявания, а да се използват класификацията на Световната здравна организация със степента на опасност на патогените. Тогава можехме да решим проблема от общото към частното", подчерта специалистът.

Някои от ограниченията според нея са били немотивирани, като спирането на денталните практики. Част от мерките д-р Петрова определи като непропорционални и неравнопоставени спрямо гражданите.

"Ако някой може да докаже вреди от тези заповеди на министъра и от налаганите мерки, които до голяма степен са абсолютно немотивирани и съдържат изключително много юридически пороци, сега държавата трябва да може да понесе отговорност за това, което се случи в последните няколко месеца", добави събеседникът.

Адв. д-р Петрова подчерта, че идеята за създаването на Медицинския експертен съвет не е била опозиционна, а да се използва по-широка форма на експертиза.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А май за хората е една каша. Изневиделица се наложи да сме затворени и това не се хареса на никой. Сега изцяло и сякаш отведнъж всичко е както преди, а нещата вече не може да са както преди, трябва си кардинална промяна за много сфери от живота... Добре, че поне детските и училищата не пускат. На родителите е трудно, но това е най-разумното. Пък и така става ясно, че децата си искат обгрижване и поне единят родител би трябвало на това да бъде посветен. Сигнализирай за неуместен коментар