България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христо Мутафчиев: На сцената тече живот, не можем да играем с маски

Актьорът подчерта, че се мисли за постановки на открито

12.05.2020 | 10:02 Редактор: Ивет Арабова

Отварят кината, музеите, галериите и библиотеките. Театрите обаче засега остават затворени, ако не решат да правят постановки на открито. Какво предизвика артистите да се вдигнат на бунт?

"Логика намирам, основната грижа на нашия министър на културата са актьорите на сцената. Проблемът е, че ние не можем да играем с маски, не можем да държим отстояние на 2 метра един от друг, на сцената тече реален живот", каза за "Денят ON AIR" председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Според него обстановката у нас е изключително динамична и изрази надежда, че със затоплянето на времето коронавирусът ще бъде унищожен.

"Мислим и работим с групи с Министерството на културата. Мисли се за постановки на открито, но не всяка постановка може да бъде адаптирана така, че да излезе на открита сцена", подчерта Мутафчиев.

И добави, че едва ли има театър, който би се лишил от възможността да работи.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че отпускат и допълнителни 5 млн. лева за свободните артисти. Какво още трябва да бъде направено за сектора?

"Държавата дава възможност за различни видове мерки. Актьорът по природа е свободна личност, но има хора, които работят на трудови договори, а други - на свободна практика", посочи председателят на Съюза на артистите в България в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мутафчиев обясни, че има уверението на министър Банов, че ще има още допълнителни мерки. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК