Отпускат още 5 млн. лв. за свободните артисти, включително писателите (+ВИДЕО)

Сумата ще бъде инвестирана в програми за създаване на нови проекти, някои от тях в интернет

11.05.2020 | 14:37 Редактор: Александра Иванова

Правителството отпуска допълнителни 5 млн. лева за свободните артисти. Това обяви министърът на културата Боил Банов след разговори с правителството и премиера.

Министърът на културата посочи, че терминът "свободен артист" е европейски. В него се включват актьори, режисьори, певци, танцьори, писатели и всички, работещи в сферата на артистите.

Сумата ще бъде инвестирана в програми за създаване на нови проекти. Един, от които е съвсем нова програма за разпространение на театрални, музикални и танцови изкуства за вече готовите продукти. 

От този бюджет по 500 000 лв. са предвидени за театрални постановки, за музикални спектакли, за танцови представления и за проекти в областта на визуалните изкуства. 800 000 лв. ще бъдат отпуснати по-късно по програма за разпространение на произведенията, обясни Банов.

Към малките авторски кина и цирка ще бъдат насочени 1,5 милиона лева, а 700 000 лева - за малки грантове, свързани с единични артисти, които създават културен продукт в интернет. 

"Целта е да се провокира изява и културен продукт чрез интернет. В тези условия е добре да започнем да подготвяме иновативни продукти чрез интернет. Не се знае докога ще живеем в тези условия", посочи министърът на културата.

Боил Банов заяви, че 1000 свободни артисти са кандидатствали по предишните две мерки, които правителството осигури.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Всички хора, които са се осигурявали нормално, независимо свободни артисти или чиновници, заслужават еднаква помощ. Или за всички, или за никой. Сигнализирай за неуместен коментар