МС отпусна пари за заплатите на сценичните артисти

Държавните театри са на делегирани бюджети и постъпленията зависят от продадените билети

09.04.2020 | 14:40 Редактор: Юлия Христова

Министерският съвет отпусна пари за заплатите на сценичните артисти. Държавните театри са на делегирани бюджети и постъпленията зависят от продадените билети. Затворените театри в момента нямат никакви приходи, за да изплащат възнагражденията на артистите. 

След като угаснаха прожекторите и салонът остана празен в бургаската опера започнаха да шият предпазни маски, вместо костюми. И получиха похвала лично от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В оперния театър все пак се надяват да дойде денят, в който ще довършат костюмите за "Жизел”. Посрещат решението на правителството да им отпусне пари за заплати, като глътка въздух, което им дава сигурност. Поне засега.

Парите за заплатите и за осигурителните вноски ще се изплащат до 6 месеца, така че да се помогне на театрите до момента, в който зрителите ще се върнат в залите. 

От операта в Бургас обаче не знаят дали след като премине кризата  ще имат средства да направят мечтаните  спектакли. 

Артистите се надяват, че тяхната публика няма да ги забрави, защото спектаклите онлайн не могат да заменят магията на сцената и аплодисментите на публиката. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК