България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всички 137 души от Дома за възрастни в Радомир са с отрицателни проби

Хората от персонала с положителни проби са били пътуващи, посочи кметът Пламен Алексиев

06.05.2020 | 08:45 Редактор: Наталия Тотева

137 души от Дом за възрастни хора в Радомир са в риск, тъй като бе установено, че 2 санитарки, една медицинска сестра и една хигиенистка от дома са с положителни проби.

Кметът на града Пламен Алексиев коментира ситуацията в ефира на "България сутрин".

"По инициатива на Здравното министерство и с изпълнител на Регионалната здравна инспекция са направени PCR тестове на всички домуващи - 137. И всичките тестове са отрицателни. Прави се всичко възможно - дезинфекция, инструктаж на хората, да нямат достъп, да се спазва първоначалната разпоредба на Щаба - да не се пътува, да не се общува", обясни той за Bulgaria ON AIR.

По думите на кмета, хората с положителни проби са пътуващи и не са се съобразили с това, че отговарят за здравето и живота на домуващите.

"Използвали са железопътен транспорт, използвали са друга кола, която не е предвидена в инструкцията. Те нямат симптоми и не са настанени в болнични заведения. Те са вкъщи до 28 май", добави Алексиев.

Районната прокуратура в Перник проверява как са се изпълнявали препоръките в Дома.

"Не очаквам да има повдигнато обвинение. Недостатъчната информация и това, че е закъсняло тестването на тези хора, създават такъв резултат. Симптомите, които очаквахме да имат, по които да следим, не отговарят на това, което се вижда в реалност", посочи още кметът на Радомир.

Вижте целият разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години