България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Респираторът може да убие човек, вносът му да бъде обсъждан с анестезиолози?

Качествените апарати са само от няколко фирми, заяви анестезиологът д-р Ясен Гецов

05.05.2020 | 10:02 Редактор: Юлия Христова

В условията на пандемия, освен липсата на маски и предпазни екипи за медицинския персонал, на дневен ред отново излезе и проблемът с липсата на кадри в здравеопазването. Особено болезнен е той в сферата на анестезиологията. 

Интензивното лечение е специфичен комплекс от мероприятия, това е тежка специалност - и физически, и психически. Заплащането в системата е изключително ниско. Затваряме един порочен кръг, който води до неатрактивност. Това каза за "България сутрин" анестезиологът д-р Ясен Гецов

По думите му много негови колеги биха потвърдили как се чувстват в неделя вечер, когато в понеделник трябва да отидат на работа след няколко операции и грижата за много пациенти.

"Относно качеството на респираторите - надявам се това, което се говори да не е чак толкова вярно. Бих искал обаче, когато се внася техника, да се обсъжда с анестезиолозите. Tова е специфичен апарат, който има определени изисквания да работи безопасно, той може да убие човек. Не става дума за пренасищане с кислород, това е машина, която 24 часа трябва да осъществява дихателна функция - трябва да разчитам на тези апарати, има много видове такива. Качествените са само от няколко фирми", коментира д-р Гецов за Bulgaria ON AIR. 

Според него има намаляване на броя на пациентите, тъй като сякаш хората са уплашени и не искат да ходят на доктор в тази извънредна обстановка.

"Това вероятно ще доведе до усложнения. Наблюдаваме тенденцията на забрана в реанимационните отделения, но пациентите имат нужда да виждат своите близки. Те могат да прекарват известно време с тях, предвид по-бързото им възстановяване. Надявам се отговорните хора да слязат и да комуникират повече с нас и с медицинските сестри за това какви са нашите нужди", подчерта събеседникът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК