България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проданов, БСП: Искаме прозрачност на средствата, изхарчени за Ковид-19

Случването на политиките е в Народното събрание, а не в различните телевизии, твърди той

28.04.2020 | 08:50 Редактор: Искра Ангелова

В Народното събрание се провежда извънредно заседание, което беше свикано от БСП. Това е втори опит за изслушването на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с пандемията от коронавирус и предприетите мерки.

Заседанието трябваше да се състои миналата седмица, но в парламента не бе събран необходимият кворум.

"Всичко зависи от волята на Бойко Борисов и това каква заповед ще издаде на народните представители от ГЕРБ. Защото миналата седмица те отказаха да се регистрират, а истината е, че те изпълниха волята на премиера. За мен не е сигурно и днес какво ще им бъде обявено преди заседанието", коментира зам.-председателят на БСП Христо Проданов в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че България е парламентарна република, а не телевизионна. 

"Случването на политиките у нас е в Народното събрание, а не в различните телевизии. Парламентът има средствата, чрез които да осъществява по-ефективен контрол. Журналистите основно препечатват отговори на властта, които са на зададени въпроси от опозицията в парламентарния контрол", коментира депутатът.

Христо Проданов каза още, че 2 са основните неща, за които от БСП настояват.  

"Първо - прозрачност на средствата, които се харчат от правителството във връзка с преодоляване на кризата от коронавирус. Тези пари, които са заложени в бюджета, както и тези средства, които ще бъдат изтеглени във вид на заем, защото това са нашите пари", допълни зам.-председателят на БСП.

Той е категоричен, че колкото повече продължава извънредното положение и карантината, толкова по-големи щети нанася това на икономиката.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК