България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Севернокорейският режим се подготвя за смяна на властта

На това мнение е бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев

27.04.2020 | 09:50 Редактор: Тодор Петров

През уикенда се появи информация от китайски и хонконгски медии, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е починал. Задава ли се смяна на властта в Северна Корея и кой ще наследи този важен геополитически пост? 

Бившият зам.-министър на външните работи - Милен Керемедчиев, посочи пред Bulgaria ON AIR, че последната изява на Ким Чен Ун е на 11 април, когато участва в събрание на политбюро на партията. 

На 12 април е тяхното Народно събрание, което винаги се ръководи от някой от династията Ким. На 15 април е празнуването на Деня на слънцето - на рождения ден на дядото на Ким Чен Ун. Пропуснал ги е тази година, което навежда на мисълта, че явно нещо се случва и има здравословен проблем", коментира той. 

По думите му севернокорейските медии не изваждат актуални снимки и видеа на Ким Чен Ун и това допълнително подклажда съмненията, че явно има нещо здравословно с 36-годишния лидер.

"Неговата липса не е естествена, поради тези важни събития за севернокорейската пропаганда. Започнали са и нетипични военни маневри в близост до границата с Южна Корея. Когато има политически проблем в Северна Корея, веднага се предприемат демонстрации на военна мощ", каза Керемедчиев в ефира на "България сутрин". 

Млад човек на 36 години е, но е тежък 126 килограма, има съпътстващи заболявания, отбеляза още бившият зам.-министър на външните работи.

Най-вероятният наследник на действащия севернокорейски лидер е неговата сестра - Ким Йо Чен. На това мнение е и Милен Керемедчиев. Според него севернокорейският режим със сигурност се подготвя за смяна на властта. 

"Неговата сестра е пробутвана на по-преден план. Тя също е завършила частен колеж в Швейцария и е близка като манталитет до своя брат. Явно това ще бъде първата жена в династията Ким, която ще наследи Ким Чен Ун", заяви Керемедчиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК