България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учен от БАН: В пика на заразата сме, не знаем за имунитет срещу вируса

Най-доброто решение е да се спазва социална дистанция, посочи проф. Николай Витанов 

21.04.2020 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Достигна ли България своя пик на заразата от коронавирус и разминаваме ли се с най-благоприятния сценарий?

"Най-благоприятният сценарий се реализира само ако мерките се спазват. Мерките да се спазват означава да няма големи огнища на заразата. В момента се намираме в пика на заразата. Пикът е интервал във времето, сега трябва да излезем от него. Максимално имаме 40-50 нови заразени на ден", коментира ученият и математик от БАН проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR

Членът на Националният оперативен щаб предупреди, че заразата може да бъде разнесена, дори малък процент от хората да не спазват правилата и да пътуват. Той алармира и за неспазване на правилата локално - неспазване на карантината и голям брой заразени.

"В момента борбата е такава - вирусът се опитва да се разпространи, от другата страна са хората, които опитват да го ограничават. Ако има връзки между хората или се появи дълъг пас, не излизаме от пика с намаляване на броя на случаите, а може да се получи увеличаване", обясни проф. Витанов в ефира на "България сутрин"

"Италия има 20 000 починали, ние сме грубо казано 10 пъти по-малко и би трябвало да имаме 2000 починали - ние още нямаме и 1000 заразени. Това е вследствие на разкъсаните социални връзки", подчерта ученият.

По думите му в следващите дни проблемът ще бъде в градовете на страната, където ще има натоварване на здравната система. Решителният въпрос е дали тя ще издържи системата, смята той.

"Има вируси, срещу които няма имунитет. Все още не може да се каже има ли го имунитета срещу този вирус, няма ли го. Най-доброто решение е да се спазва социална дистанция", отбеляза още проф. Витанов.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да идва тоя пик и да се приключва.. Сигнализирай за неуместен коментар