Ковид-19 взе 2 нови жертви у нас, заболелите са общо 966 (+ВИДЕО)

Излекуваните са 170 души

21.04.2020 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова

За денонощието 51 са новите случаи на Ковид-19 у нас, а от тях в болница са 16. Общо 966 са случаите за България, увеличаването от вчера е с 5,6%. Активните случаи са 752. Това каза ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

22 от случаите са в София - пет в ИСУЛ, двама в "Пирогов", ВМА - един, а амбулаторни са 14. В Плевен има ръст на заболелите - 19. В Бургас са петима, като от тях трима са онкоболни.

От медицинския персонал има 4 нови заразени. Във ВМА има двама - лекар и медицинска сестра в интензивния сектор. Общият им брой става 80.

Излекуваните пациенти у нас са 170 души.

Новите жертви на пандемията са двама. Единият е в "Света София" - на 71 години с придружаващо заболяване диабет, и един във ВМА, който е със сърдечна недостатъчност. Така общият брой на починалите у нас от Ковид-19 става 45.

Ген. Мутафчийски заяви, че София си остава най-голямото огнище на заразата. В Плевен случаите са от шивашко предприятие, което е едно от основните наши в леката промишленост.

"Предприятието е много голямо, то е с над 1000 шивачки. На 15 април след оплакване е хоспитализирана една от жените, работещи там. Тя се оказва положителна. Двама от членовете на семейството ѝ също. На 19 април се правят още 12 проби, но от работещите в завод "Мизия", от които 4 са положителни", каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той добави, че вчера са изследвали нови 33-ма и 19 се оказват положителни. Всички те, с изключение на един техник, са без симптоми. Очаква се да бъдат изследват всички работещи в цеха.

"Тестване на всички болни би поставило лабораториите в невъзможност да извършват своята работа. Само във ВМА броят на седмичния прием е 800 души. Няма такава световна практика", категоричен е ген. Мутафчийски.

Той коментира, че сред доброволците има един заразен. Той е в "Пирогов" и е там от миналата седмица.

"Ако в цялата здравна система някой не беше засегнат, то това е системата на личните лекари, които получават заплащането от Касата на база списъка на техните пациенти. Касата въведе допълнителни заплащане за вредни условия", каза още д-р Кунчев.

Началникът на Щаба ген. Мутафчийски  коментира, че приходите на личните лекари не зависят от пациентите, които са преминали.

"То е на брой пациенти, които обслужват дадената практика, а единственото нещо, което се събира, е потребителската такса", отсече ген. Мутафчийски.

Няма основание да бъдат облекчени пътуванията към и от София, подчерта той.

"Ситуацията не се преекспонира, тя продължава бъде тревожна. Практиката с активното търсене на новозаразени е на повече от 3 седмици. Проследяване много щателно на веригите, обхващане на по-големи групи хора, както и изследване на случаен принцип и на отделни таргетни групи", заяви генералът.

Той също така успокои българите, че пожарът край Чернобил вече е потушен и няма опасност от радиация за населението ни.

"Димът не носи радиация, а системата за оповестяване в България не е дала сигнал за повишаване на нивото на радиация", категоричен бе той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ох, да свършва вече този ад Сигнализирай за неуместен коментар