Заразените медици у нас не спазват мерките или нямат предпазни средства?

Непрекъснато се извършва снабдяване, увери ген.  Мутафчийски

20.04.2020 | 12:50 Редактор: Тодор Петров

76 са лекарите и медицинските работници с коронавирус у нас. Според Националния оперативен щаб основна причина за заразяването е неспазването на мерките за безопасност, а не липсата на предпазни средства.

"Непрекъснато се извършва снабдяване, непрекъснато се извършва допълване на запасите. Много е важно обаче ползването на тези предпазни средства", заяви началникът на Щаба ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 

На този фон, от утре са очаква да започне възстановяването на плановите операции. Подготвя се стартирането на женските и детски консултации, както и възобновяването на имунизационния календар.

"Това е една от много тежките ситуации, в която ще се наложи да работят всички български лекари", посочи ген. Мутафчийски. 

Очакванията на Оперативния щаб са разходките и излизането от София за Великден да се отразяват на статистиката след седмица. От Щаба не пропуснаха да изтъкнат факта, че само нашата страна можела да си позволи тестване на таргетни групи.  

И посочиха, че епидемиологичният процес е под контрол и това се доказва от факта, че в болници са 259 пациенти, а не 2500.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК