Нова жертва на Ковид-19 у нас, заразените са общо 915 - 76 от тях са медици (ВИДЕО)

Никой не кара пациентите в болница да си заплащат теста, подчерта ген. Мутафчийски

20.04.2020 | 08:11 Редактор: Тодор Петров

Починал е мъж на 66 години във ВМА с коронавирус и онкологично заболяване. Общо починалите от Ковид-19 у нас са 43-ма. 31 са положителните проби за изминалото денонощие. От тях 16 са в болници. Общо 915 са заразените в страната. Увеличението е с 3,5% - активните случаи са 75.

Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг. 

13 от новите доказани случаи на заразени са в София, в Плевен са 6, във Видин - 4, в Смолян - 3 , в Сливен - 2, в Пловдив, Велико Търново и Ямбол - по един.

76 души от медицинския персонал са заразени, има 7 нови случая. Четирима са новозаразените медици във Видин, един медик в ИСУЛ, дерматолог в Смолян и медицинска сестра в Сливен.

Излекуваните от коронавирус са общо 167, от тях - 8 са деца. София остава най-голямото огнище с 534 случая - 141 са в болница, 24 са в интензивни отделения. В страната общо 36 души са в интензивни отделения, каза още ген. Мутафчийски.

"Много внимателно ще наблюдаваме обстановката. Преди Цветница имаше доста охлабване в поведението на гражданите и това нещо се демонстрира с 3 поредни на повече от 40 случая", посочи началникът на Щаба.

Никой не кара пациентите в болница да си заплащат тест за коронавирус. Имаме активен надзор в търсенето на заразени пациенти, подчерта ген. Мутафчийски.

Продължават изследванията на шофьорите от градския транспорт. Лабораторията във Варна не е дала информация за вчерашни изследвания, стана ясно още от думите му.

"75% е достоверността на PCR методиката, може да бъдат изпуснати 25% заразени лица. Пречупено през българската психология това значи хукване на навън без ограничения", каза още ген. Мутафчийски.

"747 инфекциозни легла имаше в началото на епидемията. Капацитетът към този момент е повече от 1700 интензивни легла и по-голям от 7400 за цяла България. Вирусът продължава да ни изненадва всеки ден", каза ген. Мутафчийски.

В определен ден при общопрактикуващите лекари ще има единствено женски консултации. Организацията ще се създава от джипито. Детските имунизации не трябва да се засичат с консултациите на бременните жени.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
така така, давайте, всеки ден новина "Още един болен". Мн интересно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
st.simeonov@mail.bg
преди 4 години
как е гарантирано, че хората , които имат служебна бележка , че идват на работа в София във времевия диапазон 6-8 ч. и 18-20 ч. , не внасят/изнасят зараза в столицата и защо по заповед е прието, че заразно опасни са само онези, които живеят постоянно в кварталите на София и затова им е забранено да напускат града и прекарат известно време/различно от времето на уикенда/ някъде във второто си жилище в България Сигнализирай за неуместен коментар