България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лидерът на КНСБ: 60/40 не е панацея, с бизнеса мислим поредица от мерки

Пламен Димитров не вижда намаление на темпа на покачване на безработицата

14.04.2020 | 09:15 Редактор: Ивет Арабова

Тристранката се събра на заседание вчера, за да прецизира мярката 60/40. Какво успяха да договорят за икономическите мерки?

яма вече срок за кандидатстване по мярката. Продължава противоречивото ѝ приемане, но над 2 000 фирми са се включили в нея. Аз съм умерен оптимист, че тя ще сработи. Компенсациите се изплащат месец за месец", каза за "България сутрин" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той добави, че се е намалил и забранителният списък за мярката 60/40, като са се включили частните детски градини.

"Времето ще покаже дали и колко ще работи мярката, но тя не може да е панацея. С бизнеса мислим поредица от мерки. Разбрахме се до края на седмицата да обобщим позициите си и след Великден да видим къде имаме общи виждания и да предложим на премиера втори пакет от икономически и социални мерки", подчерта Димитров.

По думите му вчера са коментирали и минималното обезщетение за безработица - обикновено по закон то е 60% от осигурителния доход, при минималния обаче не е така, а е 9 лева.

"Хората, които са били на минимална заплата, в момента получават по около 190 лева. Не смятам, че има намаление на темпа на покачване на безработицата. Не виждам място за оптимизъм за тези 3% спад на БВП. Някои от водещите икономики могат да паднат и с двуцифрено число", разясни Пламен Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Прогнозата на КНСБ е, че безработицата ще достигне 10% през тази година.

Вижте целия разговор  във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Една *** мислила, мислила... Сигнализирай за неуместен коментар