fallback

Сиди за търговските вериги: Нахални са, имат огромни печалби

ВМРО предлага да бъде забранен вносът на плодове и зеленчуци от трети страни

13.04.2020 | 09:10 Автор: Ралица Братанова

ВМРО предлага да бъде забранен вносът на плодове и зеленчуци от трети страни с цел българското производство да се пласира в търговските вериги с приоритет. Предстоят разговори между вицепремиера Красимир Каракачанов и министъра на земеделието Десислава Танева.

"Говорим за земеделската продукция, която много бързо се разваля и поради извънредното положение трудно би могла да бъде реализирана на пазарите", обясни депутатът от ВМРО Александър Сиди в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев по-рано днес заяви, че в момента в търговските вериги  има около 70% български стоки.

"Ако 70% от стоките са български и Министерството на земеделието и храните задължи веригите още 50% да са местни - до 200 км от областта, това означава, че всички вносни стоки трябва да бъдат изхвърлени", каза Матеев.

"Нека да погледнат своите договори, които са сключили в различни държави и тогава да седнем да говорим. Да не обясняват как това не може да стане, защото е нахално. Тези вериги са дошли да работят в България по собствено желание. Печелят огромни печалби, които изнасят навън", контрира Сиди.

По думите му един от малкото сектори, които нямат притеснения за работата си по време на извънредно положение, са именно търговските вериги.

Депутатът от ВМРО заяви, че няма конфликт в управляващата коалиция заради различните мнения относно затварянето на пазарите в страната.

"Много се надявам да седнем на диалог и да се опитаме да променим начина, по който се взимат тези мерки", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback