България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хипермаркетите: Още 50% за българските продукти значи изхвърляне на вносните стоки

Невъзможно е да бъде реализирано, заяви Йордан Матеев

13.04.2020 | 08:53 Редактор: Тодор Петров

Новата продукция на българските производители трябва да бъде пласирана някъде. Пазарите ще работят от днес до сряда, но от четвъртък ги затварят за неопределено време поради мерки за сигурност.

Според Сдружението за модерна търговия предложението на Министерството на земеделието и храните хипермаркетите задължително да отделят 50% от мястото си за български продукти, е невъзможно да бъде реализирано.

"Дори в момента в търговските вериги има доста по-голям дял от 50%. По наши изчисления делът на българските стоки в оборотите на големите търговски вериги е около 70%. В условията на криза трябва да бъдем солидарни, този дял дори ще се увеличава. Но не сме съгласни това да става по насилствен път. Ако 70% от стоките са български и Министерството на земеделието и храните задължи веригите още 50% да са местни - до 200 км от областта, това означава, че всички вносни стоки трябва да бъдат изхвърлени", обясни председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев в "България сутрин".

Трябва да бъдат изхвърлени част от стоките на българските производители, които са извън обхвата на тези 200 км, подчерта той.

"Изисква се пренареждане и огромна инвестиция за целия магазин. Трябва да се сложат отделни витрини за местните производители. Това предполага затваряне на магазините за известно време", посочи още Матеев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Сдружението за модерна търговия уточни, че презапасяването на българите означава, че в скоро време потреблението ще падне. По думите му не може да се говори за печалба в големите хранителни вериги, а дори има намаляване в изкупуването на стоките, от които се печели повече.

"Мярката е невъзможно да бъде наложена. Предлагаме алтернативен вариант - подготвяме пакет от доброволни мерки", съобщи Йордан Матеев.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Дани
преди 3 години
Не ми е ясно тонове бързо разваляща се продукция как би била пласирана за 3 дни... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
не виждам нищо лошо в изхвърлянето на вносни стоки Сигнализирай за неуместен коментар