България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без конфронтация между Медицинския съвет и Оперативния щаб

Какво се случва с гражданските ни права по време на извънредно положение?

26.03.2020 | 09:11 Редактор: Тодор Петров

Абсурдно е новосъздаденият Медицински съвет и Националният оперативен щаб да си противоречат. Решенията се взимат от Щаба. Не може да се говори за противопоставяне и конфронтация. В това увери адв. Мария Петрова, която е специалист по медицинско право и част от Медицинския съвет.

"Не очаквайте в условия на извънредно положение да решим проблеми, които са трупани с години. Много е важно да бъдат съблюдавани гражданските права и в същото време да може да гарантираме на лекарите, че работят сигурно", заяви тя в "България сутрин".

Ако гражданите се превърнат в пациенти - това, което правим за тях да не им вреди. Всички хора да бъдат равновпоставени и равно третирани. Всички мерки, които ограничават ежедневието ни, трябва да бъдат пропорционални и разумно наложени, поясни адв. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сериозният проблем с погазване на правата идва, когато административният акт налага рестрикция, че някой не би следвало да излиза навън, но няма къде да бъде оспорен, защото съдилищата не работят. Все още не сме изчистили юридически механизъм, по който да подлагаме всички на тестове, отбеляза тя.

И предупреди, че в бъдеще време лекарите може да се окажат изключително уязвими от правна гледна точка. Няма унифицирана терапия и конкретно лекарство, за което да е доказано, че помага и лекува, подчерта юристът.

"Лекарите в момента жертват живота и здравето си за 1000 лева, които не е ясно как и защо ще бъдат получени. Лекарите са изложени на не по-малко рискове от други професии, които вземат превес. Българският лекар трябва да получи достойно място", настоя адв. Петрова

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
коментатора
преди 4 години
А кога икономически съвет? Сигнализирай за неуместен коментар