България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бедстващите на изхода на Банско: Изкарахме кошмарна нощ, пуснете ни (Обновена)

Без храна, вода и тоалетна сме, сподели пловдивчанката Гергана Бричкова

19.03.2020 | 12:35 Редактор: Тодор Петров

Група българи продължава да бедства на изхода на Банско. Вчера ви разказахме за Гергана Бричкова от Пловдив, която влиза вторник в зимния ни курорт, за да прибере оборудване от собственото си заведение.

"Събрали сме се огромна колона от автомобили, които от вчера сме държани зад барикадата. Кошмарна нощ изкарахме. Апелираме и молим да ни пуснат по домовете, където можем да се карантинираме. Станахме свидетели как автомобили се пропускат. Няма къде да останем, всеки е от различни краища на България. Има и възрастни хора над 60-70 години. Бяхме в автомобилите си - на студ и без санитарен възел", разказа Гергана в ефира на "България сутрин".

Тя е категорична, че липсва толеранс, тъй като много късно се е разбрало, че Банско ще бъде блокиран. 

"Градът е пуст, но очевидно автомобили се пропускат. Но не пускат нас. Молим всички институции - погрижете се за нас, нека не се грижим само за чужденците. Имаме нужда от нашите домове, да се самоизолираме там. Нямаме храна и вода от вчера", каза още Гергана.

Мъж от групата пък сподели, че много автобуси с чужденци са напуснали курорта. За българите обаче не бил даден шанс за 24 часа да напуснат Банско.

Хората съобщиха, че им забранено дори да ползват тоалетните на бензиностанциите. Предлагат да бъдат тествани за Ковид-19 и да бъдат пуснати да се приберат вкъщи.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК