България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Банско: Няма паника, надявам се да няма и фалирали хотели

Апелирам да се ограничат контактите, посочи Иван Кадев

17.03.2020 | 09:30 Редактор: Юлия Христова

Предсрочно ски зоните в Банско, Пампорово и Боровец са затворени заради мерки за сигурност. Това се случва във всички зимни курорти в Европа. В Банско взеха решението вчера, след като стана ясно, че английски турист там е с положителни резултати за Ковид-19. 

"Ние сме в постоянна връзка с РЗИ, МВР, кризисния щаб. Потвърдена е положителната проба на едно от децата на английското семейство", каза за "България сутрин" кметът на Банско Иван Кадев. 

Относно възрастния гражданин - не е потвърдена пробата му. За израелските туристи кметът допълни, че знае това, което чувал от медиите - че в Израел пробите им са били положителни. Хората, с които са били в контакт можело вече изобщо да не са в Банско. 

"Още с издаването на заповедта на здравния министър издадох заповед за Общински кризисен щаб, набелязани бяха мерки. Към момента са преведени на английски всички препоръки. Няма паника сред местните жители, апелирам да се спазват мерките. Искам да сме наясно, че сме изправени пред опасност, апелирам да се ограничат контактите", каза още Кадев за Bulgaria ON AIR

481 са туристите от вчера насам в Банско, прави се възможното да се намали броят им в момента. 

"Надявам се, че няма да се стигне до фалити на хотели. Макар и без сняг, сезонът протече нормално. Предстои ни среща с бизнеса тук", посочи Кадев. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК