България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българската екзархия и ролята ѝ в Освобождението

Коментар на историка проф. Светлозар Елдъров

03.03.2020 | 12:15 Редактор: Тодор Петров

Каква е ролята на Българската църква за нашето освобождение и за мечтата на народа ни за национално обединение? Само преди дни чествахме и 150 години от създаването на Българската екзархия. 

В историческото студио при Росен Петров говори един от най-големите ни историци - проф. Светлозар Елдъров.

"Може да е предначертание свише на празника на празника на Българската екзархия и Освобождението на България. Двете са взаимносвързани. Не може едното да се откъсне от другото. Празникът на екзархията е триумф на българското възраждане. Свободата дойде не подарена, а с много жертви и борби", заяви проф. Елдъров пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че много малко се познава действителната история на празника на Освобождението. По думите му в различните епохи е имал различно съдържание. 

"Винаги в него е била залегнала благодарността към Русия като към освободителка, но в определени периоди на първо място е символ на борбата за национално обединение", подчерта. проф. Елдъров.

И добави, че Санстефанска България е приблизително очертание на диоцеза на Българската екзархия. 3 март винаги е присъствал в княжеските укази за празничните дни, след това в двата закона за празниците от 1901 г. и 1911 г., стана ясно още от думите му.

"Освен че е монархическа, Русия е православна държава и тя държи православното християнство да бъде единно. Но със своята църковна борба българите успяват да променят официалната политика на руската държава и църква. Накрая приемат, че трябва да има екзархия", разказа историкът.

Той разкри, че Върховен македоно-одрински комитет в България е допринесъл много, за да добие празникът 3 март такова значение.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК