България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любопитни факти за Освобождението и има ли премълчани истини

Говори бившият преподавател във Военната академия полк. Йордан Костадинов

03.03.2020 | 10:10 Редактор: Тодор Петров

Бившият преподавател във Военната академия полк. Йордан Костадинов гостува в историческото ни студио на Росен Петров, където разказа неочаквани факти за Руската армия и българското освобождение, за кървавата обсада на Плевен и внучката на самия Осман паша, дошла да разгледа Панорамата на Плевенската епопея.

Полк. Костадинов цитира Пушкин - забравата на миналото е първата крачка към безнравствеността. Той смята, че в последно време сме забравили тази дума "нравственост"

"В този ден е хубаво да си спомним онова, което беше казал Стефан Стамболов пред ген. Гурко - скъпи братя, вас ви изпрати Господ, за да освободите своя брат, който 5 века мъкнеше ярема на робството. Ще отшумят годините, но българският народ никога няма да забрави, че вие на своите щикове донесохте нашата свобода", подчерта полковникът.

"В самото съзнание на императора стои идеята да създаде от България модерна европейска държава, която да наподобява католическа Белгия, но с православие. На обикновения войник е обяснявано, че отива да освобождава своя брат, който пъшка под ярема на 5-вековния поробител. Самите войници са очаквали, че ще заварят население, което влачи окови. А заварват китни села с двукатни къщи и дворове, пълни със стопански добитък", разказа още бившият преподавател във Военната академия.

Полк. Костадинов посочи пред Bulgaria ON AIR, че руските войски са изчакали над месец преди да предpриемат първата си атака. А в битката за 16-хиляден Плевен загиват 32 000 руснаци, 3 500 румънци и около 400 финландци. Първият и вторият щурм са неуспешни. 

За финал той цитира внучката на Осман паша - "нека направим живота така, че да нямаме повече нужда от герои". А по думите на полк. Костадинов трябва да направим живота така, че поколенията след нас да не забравят, че България възкръсва благодарение на стотиците хиляди войници от чужди държави, които в състава на руската армия воюват за свободата на нашия народ.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
спас
преди 3 години
кажете за зависта на руските генерали и че Скобелев разбива тоя прехвален па6а и когато е трябвало да му се испрати подкрепление те го изоставят сам . Сигнализирай за неуместен коментар