България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да си огнеборец е призвание! Говори пожарникар на годината

Трябва да бъдеш не само смел, но и достатъчно разумен, посочи комисар Тошко Бързилов

14.02.2020 | 09:45 Редактор: Тодор Петров

Комисар Тошко Бързилов вече е в запаса, но преди дни бе отличен от МВР за пожарникар на годината. Дългогодишният ръководител на Националния оперативен център заяви пред Bulgaria ON AIR, че да си пожарникар е призвание, трябва да знаеш какво правиш и къде отиваш

По думите му пожарникарите влизат в битка с огъня, водата и други обстоятелства на местата, от които хората бягат. Комисар Тошко Бързилов е категоричен, че не парите са водещи при пожарникарите, а желанието им да помагат.

"Прави се всичко необходимо да бъде осигурена материалната база, винаги това е било цел на главната дирекция. В последните десетина година се извърши доста голямо превъоръжаване с техника", отбеляза той в студиото на "България сутрин"

Убеден е, че когато човек свикне и си обича професията, той не се отказва и се бори докрай с бедствията. 

"В много тежки ситуации съм бил, когато хората са били в тежко състояние. Няма да забравя инцидента в Хитрино, наводненията в "Аспарухово" и Мизия, взрива в Горни Лом, загиналите деца в река Лим...", сподели комисар Бързилов.

"Пожарникарят трябва да бъде не само смел, но и достатъчно разумен - да запази своя живот и да подсигури колегите си. Решението идва благодарение на това, че се получава необходимата информация. Прави се анализ от екип, не от един човек. Най-важни са първите 3-4 минути за вземане на решение за изпращане на първите екипи", обясни още пожарникар на годината.

Гледайте видеото с целия разговор

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК