България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Наредби скандализираха пожарникарите, искат среща с шефа на МВР

Нарушава се екипността, това ще рефлектира, посочи Венцислав Станков

13.01.2020 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

Пожарникарите са готови на протест срещу новите правила, по които ще бъдат определяни смените им и възнагражденията за тях. Президентът на Националния синдикат на пожарникарите ''Огнеборец'' - Венцислав Станков, посочи в студиото на "България сутрин", че е приет текст, който създава предпоставки за затрудняване работата на екипите.

"Нещата се развиха главоломно. Дадохме своите предложения и становища. На 6 януари разбираме, че ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" е предложила текстове, които регламентират смесването на продължителността на смените, с което категорично не сме съгласни. Преди 3 години имаше такива текстове и това доведе до големи проблеми. Нарушава се екипността в самите екипи, които отработват произшествията. Когато имаме смени с различна продължителност, тогава се създаваха един хаос", обясни Станков.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, текстовете са приети в разрез с всички правила, касаещи приемането на съотвените нормативни актове. Всички промени трябва да се съгласуват със синдикалните организации, подчерта той. 

"Ще се увеличават загубите при отработването на произшествията. Ще рефлектира върху данъкоплатците, ще рефлектира и върху услугата, която предоставяме", категоричен бе Станков.

На 8 януари пожарникарите са пуснали писмо за среща с вътрешния министър Младен Маринов, за да обсъдят новата наредба и други наболели въпроси като защитните средства за огнеборците и поддръжката на техниката. Все още обаче не са получили отговор на това писмо. Венцислав Станков допусна, че министър Маринов не е достатъчно добре запознат с новите текстове.

"Много служители напуснаха структурата. Радостното е, че тази тенденция вече се обръща, но младите служители трябва да натрупат опит, за да оказват адекватна реакция при произшествията", каза още Венцислав Станков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК