България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Децата ни посягат на живота си. Самотни са, не знаят към кого да се обърнат

От 2009 г. на Националната телефонна линия са получени стотици хиляди сигнали

10.02.2020 | 09:15 Редактор: Ивет Арабова

На месец по 5-6 българчета са искали да посегнат на живота си, сочат официални данни на Агенцията за закрила на децата. От 2009 г. благодарение на Националната телефонна линия за деца са получени стотици хиляди сигнали, включително и от родители за различни проблеми, свързани с най-малките. Какво тревожи децата ни и какво може да ги накара да поискат да сложат край на живота си? 

"Децата ни са дигитални, обичат нещата да се случват бързо. На много места не съществуват специалисти, а тази телефонна линия е нещо много професионално и добро. Децата ни са самотни и не знаят към кого да се обърнат", каза в студиото на "България сутрин" психологът Младен Владимиров.   

По думите му от защитената среда вкъщи децата могат да се обадят, когато проблемът стои на дневен ред.

"Телефонът е изключително популярен, има добри информационни кампании - на всяка детска градина и на всяко училище има такъв плакат. Хубаво е, че е безплатен и анонимен", обясни Владимиров.

Повечето консултирани от телефонната линия са родители.

"Хубаво е, че те търсят съвети, това показва, че тази телефонна линия е основана да отговори на нуждите на цялото семейство. Родителите имат много страхове и някой професионално трябва да ги поеме", коментира психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Владимиров разясни, че на Националната телефонна линия за деца може да се сигнализира и за дете в риск. 

* Телефонът на националната линия за деца е 116 111.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК