България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Грийнпийс" с акция в София срещу мръсния въздух и въглищните централи

Внасят официално исканията си в парламента

07.02.2020 | 09:50 Редактор: Тодор Петров

Кашлящи дробове посрещнаха депутатите тази сутрин. Недоволни от мръсния въздух и кризата с боклука раздаваха маски на политиците.

"Обръщаме внимание на замърсяването на въздуха, тъй като наскоро се взе решение за продължаване на живота на въглищните централи отвъд 2030 година. Искаме да обърнем на внимание на депутатите, че здравето на хората е от изключително важно значение, когато се взимат такива решения. Да се замислят и да преразгледат решението си. Въглищата са един от основните замърсители на въздуха", обясни Меглена Антонова от "Грийнпийс"-България пред екип на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ вече има напълно достъпни и не толкова скъпи решения за съхраняване на енергия, за умни системи, с които да произвеждаме само необходимата ни енергия.

Антонова подчерта, че замърсяването на въздуха е един от най-сериозните проблеми за здравето на хората. Не причинява само кашлица, засяга всеки един от органите на нашето тяло, посочи тя в ефира на "България сутрин".

Според протестиращите медицинските маски по аптеките не ни предпазват от фините прахови частици във въздуха. Те обявиха, че ще внесат своите искания официално в парламента.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК