Учени: Замърсяването на въздуха понижава интелигентността

Ефектът бил още по-лош при възрастните хора

27.01.2020 | 22:41 Редактор: Ивет Арабова
Учени: Замърсяването на въздуха понижава интелигентността

Според проучване замърсяването на въздуха причинява сериозно понижаване на интелигентността, което означава, че вредите от токсичния въздух са много по-сериозни, отколкото добре познатите негативни въздействия.

Изследването е проведено в Китай на 20 000 души от цялата страна между 2010 и 2014 г. В него се установява, че високите нива на замърсяване, водят до значителни спадове на тестовите резултати по език и аритметика. Си Чен от Yale School of Public Health казва, че ефектът е още по-лош за възрастните хора и най-вече за тези над 64 години, информира Puls.bg.

Учените още откриха, че колкото по-дълго хората са изложени на мръсен въздух, толкова по-големи щети върху интелигентността се наблюдава. Освен това се показва, че при мъжете има по-сериозни увреждания, отколкото при жените. Изследователите твърдят, че това може да е резултат от различия в работата на мъжкия и женския мозък.

Предишни изследвания показват, че замърсяването на въздуха вреди на когнитивните резултати при учениците. Замърсяването има краткосрочно въздействие върху интелигентността, а това може да има важни последици и за студентите, които решават да се явят на приемни изпити в дни с повишено замърсяване. Проучването от Китай обаче е първото изследване на хора от всички възрасти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК