България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цена, съставки... Как да разпознаем истинското сирене

Коментар на д-р Сергей Иванов и Симеон Присадашки

05.02.2020 | 09:10 Редактор: Юлия Христова

Съмнително българско сирене е било открито на пазара при проверка на Българската агенция по безопасност на храните. Взети са били проби, като в конкретния случай е установено наличието на "немлечна киселина". Анализът на пазара на сирене у нас е направен по настояване на самите потребители, които са забелязали стока на подозрително ниска цена

"Ползват се съставки, които не са разрешени в промишлеността и това вреди на здравето на хората, това си е измама. Няма универсална рецепта, но работа на държавата е да следи за качеството", посочи микробиологът на Асоциация "Активни потребители" д-р Сергей Иванов в "България сутрин".

По думите му в сектора има много нелоялна конкуренция. Освен за следене на цената, той посъветва потребителите да бъдат активни и да се обаждат в случай на съмнения за фалшив продукт.

Пред Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България подчерта, че за част от сирената не е задължително да има срок на зреене от 35 дни.

"Производителят си прави рецепта, която защитава и може да е няколко дни зреенето. Не става дума за нещо отровно, но ако с години се консумира, тези вредни мазнини се натрупват в организма и не се обработват", обясни той. 

Събеседникът посочи също, че няма нормална цена за разпознаване на истинското сирене. 4 лева не била обаче нормална цена, трябвало тя да е не под 7 лева.

"Големият проблем е подмяната на традиционните имена на продуктите, например кашкавалът е типично балканска продукция, но има много такива у нас, които не са кашкавал. Купувайте от брандове и имена, които са трайно на пазара", подчерта Присадашки.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК