България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Монтана: Гражданите търсят икономически активни зони

Държавата е собственик на яз. "Огоста", уточни Златко Живков

31.01.2020 | 08:50 Редактор: Юлия Христова

Състоянието на язовирите в страната е една от най-актуалните теми през последните месеци. Перничани все още са на воден режим, а столичани са притеснени дали няма да ги сполети същата съдба заради спасителния план на държавата. В редиците на пресушени водоеми, за които стана ясно напоследък, се появява и монтанският язовир "Огоста". Сателитни снимки показаха как за отрицателно време водата в язовира е намаляла драстично. 

"Нашият язовир като водосбор служи да предотвратява наводненията, Монтана не пие вода от него. Държавата е собственик на този водоем. Монтана имаше тежък воден режим през 2000 г. Тогава имахме подобен на Перник режим, в момента имаме близо 11 млн. кубика вода, а след намаляването на загубите картината се промени", каза в студиото на "България сутрин" кметът на Монтана Златко Живков. 

Нещата, които се случвали сега, били логични предвид засушаванията на 7-8 години, но когато се чакало до последно, сме щели да слушаме този сценарий като в Перник още доста време. Това стана ясно още от думите му.  

Живков коментира също, че на областно ниво и вътре в регионите също има различия относно приходите и икономиката - Монтана била с 5% безработица. 

"Не може да се упрекват гражданите, че търсят икономически активните зони и се получава движение към столицата. Трябва да се прави разлика между община и област, което често не се случва", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в рамките на 20 години се отчита ръст на средствата за бюджета на Монтана. Tрудно било обаче да се откликне на очакванията на хората. Част от наредбите за някои такси били коригирани, а за да се случат нещата трябват средства. Следели се и възможностите на оперативните програми. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК