fallback

Иронизира ли Васил Божков своето издирване?

Може ли всеки в страната да бъде подслушван законно?

30.01.2020 | 09:35 Автор: Искра Ангелова

Бизнесменът Васил Божков е обявен за общодържавно и международно издирване, повдигнати са му 7 обвинения.

"Нямам коментар, не знам за какво става въпрос въобщe", заяви вчера Васил Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той е привлечен като обвиняем в качеството му на лидер на организирана престъпна група. Останалите обвинения са за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство на престъпление по служба. 

"Иронизира и се подиграва, защото е глупаво да бъдеш обявен за издирване, но без самият ти да бъдеш извикан, да бъдеш оповостен, че искат да се срещнат с теб", коментира проф. Николай Радулов в студиото на "България сутрин". 

Според адвокат Людмил Рангелов, преди да те обявят за издирване, трябва да те потърсят на известните адреси, да направят съответните справки дали си в страната или си напуснал - всички усилия по законния ред да бъдеш призован. Достатъчна е европейска заповед за арест, ако лицето е на територия на страна от ЕС, отбеляза той.

"Цялата история е нелепа, защото става дума за много сериозни обвинения, които предполагат задълбочена работа поне от един месец. Не може да свържем задълбочената работа с липсата на наблюдение на извършителя на тези обвинения", допълни проф. Радулов пред Bulgaria ON AIR.

Адвокат Рангелов коментира акцията и арестите в Комисията по хазарта. Според него началникът на Комисията, който е на тази длъжност от 6 месеца, едва ли се е ориентирал какво точно ръководи и всички връзки, за които отговаря. 

"Каквото и престъпление да си извършил, докато не е доказано - не може да бъдеш подлаган на каквито и да било санкции", каза Николай Радулов.

Двамата коментираха и скандала с изнесените записи, в които е замесено името на президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков

"Службите, които могат да осъществяват техническата страна на събирането на информаци чрез СРС, са посочени в закона. Разрешенията, които трябва да имат, за да бъде законно такова подслушване, също са посочени в закона. Извадките са част от СРС-та", посочи адвокат Рангелов.

Проф. Радулов пък заяви, че всеки може да бъде подслушван законно.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback