България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Електронните цигари - опасни за здравето, причиняват белодробни проблеми

Не трябва да се пуши, няма безопасно пушене, подчерта Пенка Георгиева

30.01.2020 | 08:24 Редактор: Тодор Петров

Хиляди пушачи прибягват до електронните цигари, което доведе до криза в САЩ и световна истерия. Десетки тийнейджъри станаха жертва на мистериозно заболяване, което покосява белите дробове. Убиват ли електронните цигари и ще се стигне ли до забраната им в ЕС?

Председателят на сдружението Пациентски организации "Заедно с теб" - Пенка Георгиева, подчерта пред Bulgaria ON AIR, че няма безопасно пушене. Но отбеляза, че едно единствено устройство за нагряване на тютюн е преминало през процедура по разрешение за продажба на Агенцията за храните и лекарствата в САЩ. При употребата на устройствата за нагряване,  съществено по-малко са вредите от повишен сърдечен ритъм, а еластичността на съдовете се засяга много по-малко в сравнение с конвенционалните и електронните цигари.

Георгиева настоя, че електронните цигари имат най-много вредни вещества, докато устройствата за нагряване на тютюна имат много по-малко. 90% са повече вредните вещества в електронните цигари. В тази течност има множество вредни вещества - има химикали. Докато тютюнът е листо, той е растение, отбеляза председателят на "Заедно с теб".

"По данни от Агенцията за контрол на храните и лекарствата от 3 декември, 2291 човека са хоспитализирани с белодробни проблеми. Предполага се, че около 95% са поели тези вредни вещества, които се намират в течността на електронните цигари", каза тя и уточни, че вероятно става въпрос за вещество, което се извлича от марихуаната, както и витамин Е ацетат - съставка, която е опасна при вдишване.

"Тези течности се смесват в гаражчета и незнайни цехчета, продават се на улицата. Затова призивът е да се купуват течности за електронни цигари само от лицензирани магазини. По-евтиното от улицата е рисково за здравето", коментира още Георгиева в "България сутрин".

Пенка Георгиева подчерта, че не трябва да се пуши в никакъв случай, защото е вредно. А по думите ѝ алтернативите са възможност младите хора да се откажат от пушенето на цигари. Тя се обърна се към подрастващите да не пушат в никакъв случай, а ако пушат - да спрат или да се обърнат към алтернативните методи, както и да внимават какви смеси приемат.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Калин Димитров
преди 1 година
"Има химикали" и "тютюнът е само едно листо", "гаражчета и цехчета" ....тези изявления са достатъчни, за да ви кажат, че Пенка Георгиева не знае за какво говори. Съжалявам, но е изключително неподготвена. Дори не ми се занимава да конкретизирам.... Сигнализирай за неуместен коментар