Безопасни ли са наистина електронните цигари?

До 2021 г. броят на ползващите ги ще се увеличи до приблизително 55 млн. души

19.09.2019 | 15:15 Редактор: Юлия Христова
Безопасни ли са наистина електронните цигари?

Няколко души вече загинаха от "мистериозна болест" свързана с електронните цигари. Това доведе до забрана на течностите за електронни цигари с вкус, различен от този на тютюна. И предизвика дебат – колко точно печели бизнесът от тях и безопасни ли са наистина?

Според Световната здравна организация има малко увеличаване на хората, които пушат цигари. Но става ли дума за вейповете, ситуацията е коренно различна.

През 2011 година 7 милиона души са използвали електронни цигари. Броят им обаче драстично скача и през 2018 година 41 милиона души вече са се обърнали към електронните цигари. Проучвания на пазара показват, че до 2021 година, броят им ще се увеличи до приблизително 55 милиона, пише dnes.bg.

Колкото повече са хората, които използват вейповете, толкова по-голям е и пазара. Глобално, бизнесът с електронни цигари струва 19,3 милиарда долара. Само преди пет години, той е бил около 6,9 милиарда долара.

Най-големите пазари за електронни цигари са Великобритания, САЩ и Франция. Само през 2018 година, тези три държави са похарчили 10 милиарда за продукти за безтютюнево пушене. Но САЩ може и да изпадне от тази класация, след като там ще бъдат забранени течностите с вкус, които вероятно са довели до смъртта на 6 души, а още 450 страдат от заболяване на белите дробове.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК