България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цигарите - отрова, за която плащаме и доброволно приемаме

От 9:00 до 12:00 часа във Втора градска болница специалисти ще оказват помощ

21.11.2019 | 08:30 Редактор: Ралица Братанова

Отбелязваме Международния ден за борба с тютюнопушенето. Според данни на ЕК България е сред страните с най-голям брой пушачи сред населението. 

Заради това във Втора градска болница от  сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" съвместно с "Коалиция за живот без дим" от 9:00 до 12:00 часа организират изследване на въглероден монооксид - едно от най-токсичните вещества, които вдишват пушачите.

"Искаме да насърчим хората да дойдат и да измерят своето дишане, да видят какво количество въглероден монооксид изхвърлят в околната среда, когато пушат. Това е безплатен преглед, всеки може да дойде", обясни председателят на "Коалиция за живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова в "България сутрин".

По думите ѝ шест от осемте основни причини за преждевременна смърт са свързани с тютюнопушенето. 

Тя беше категорична, че няма безвредно количество цигари и независимо дали пушиш 2, 5 или две кутии, ти си вредиш. Гешанова уточни, че все пак тези, които пушат повече са по-застрашени.

"Няма орган, няма система, няма клетка, която да не страда от тези отрови. Това са над 8 000 токсични вещества. Това е отрова, която доброволно приемаме и плащаме за нея", коментира председателят на "Коалиция за живот без тютюнев дим" пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че няма значение на колко години ще решиш да откажеш цигарите, но ако го направиш преди 30-годишна възраст, животът ти може да се развие така сякаш никога не си пушил преди.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК