България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Евродепутат: Има нужда от тежки реформи в България

Brexit е неуспех за европейската политика, заяви Илхан Кючюк

24.01.2020 | 09:53 Редактор: Тодор Петров

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, иницииран от БСП. Дебатите в пленарната зала по вота срещу правителството започват днес.

"Имаме нашите задълбочени анализи, плод на дългогодишната ни работа в ресорите. Може да имаме нашите собствени аргументи. Имаме нашите позиции по редица ключови въпроси, които касят националата сигурност, перспективата на страната ни в ЕС, членството на страната ни в НАТО и в редица международни организации", заяви евродепутатът Илхан Кючюк пред Bulgaria ON AIR и отрече от ДПС да са в синхрон с правителството.

Той е на мнение, че през последните години се е задълбочил проблемът между експертното и политическото говорене. Кючюк смята, че експертите остават на заден план. Да си добър политик не те прави априори неексперт, а точно обратното, убеден е Кючюк.

Ще фалират ли български транспортни фирми заради новите правила в пакета "Мобилност"?

"ЕС е организация, която иска задълбочено познаване на институциите и в същото време активна работа. България трябва да вземе своите много важни поуки от случилото се с мобилния пакет. Имахме единна позиция, но тя беше изразена на краен етап, когато нямахме възможности да променим нещата е наша полза. По време на българското председателство на Съвета на ЕС не успяхме да наложим нашите интереси по този пакет", обясни евродепутатът.

Припомняме, че Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри във вторник споразумение между преговарящите от ЕП и Финландското председателство за реформата в сектора на автомобилния транспорт. А България е сред страните, които се чувстват сериозно ощетени от редица текстове.

Според Кючюк постигнатият компромис се приема като устойчив към настоящия момент. Приетият текст към ресорната комисия ще бъде разгледан на формално заседание в Съвета. Имаме на разположение още около 3-4 месеца, отбеляза евродепутатът.

"Зелената" енергия на Стария континент

Важното е България да бъде подготвена. Няма такива наченки, за съжаление. Европа се реформира, има нужда от тежки реформи и в България. Изисква се консенсус между политическите сили. А когато виждаме много нови прогресивни идеи в дневния ред на ЕК, България няма интерес да стои на резервната скамейка и да наблюдава футболния мач, коментира още Илхан Кючюк.

Brexit и бъдещето на ЕС

Brexit е неуспех за европейската политика. И двете страни губят от този развод. Много български граждани живеят в Обединеното кралство. Разширяването на ЕС е неизбежен процес. Важното е да не останат Западните Балкани в задния двор на Европейския съюз. Има големи настроения срещу политиката на разширяването. Говорим за ясна пътна карта за държавите от Западните Балкани - първите две трябва да бъдат Северна Македония и Албания.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК