България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

"Воля": Бихме подкрепили вота на недоверие, но БСП ще отговаря на въпроси

Трябва да има ясен и точен план за справяне с кризата, заяви Кръстина Таскова

17.01.2020 | 09:55 Редактор: Ралица Братанова

БСП продължава с консултациите за вота за недоверие. Днес левицата ще търси подкрепа от партия "Воля" и независимите депутати в парламента.

Oт партията на Веселин Марешки заявиха, че биха подкрепили вота, ако от левицата им отговорят на няколко съществени въпроса.

"На първо място е това да има ясен, точен план за справяне с водната криза, с мръсния въздух и нерегламентираното горене на отпадъци от различни държави. Това за нас в момента е най-важното", заяви Кръстина Таскова от "Воля" в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ ако "Воля" подкрепи вота, това не означава, че застава зад БСП и ДПС, както и ако не го подкрепят, не означава, че застават зад ГЕРБ и ВМРО.

"Най-лесно е да кажем ние сме опозиция и по презумпция, която са създали старите политици, сме длъжни да съборим правителството. Но по-важно е да поставим тези въпроси и да разберем какво следва след това", обясни Таскова.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че първият въпрос на "Воля" към левицата ще бъде дали искат нови избори, създаване на служебен кабинет и губене на време за решаване на проблема с кризата, или са готови да управляват като втора по големина партия, с кого ще направят коалиция и имат ли план за действие

Вчера стана ясно, че ДПС ще подкрепи подготвения от БСП вот на недоверие към правителството за провала в околната среда и водите. 

Ако освен БСП и ДПС, вотът бъде подкрепен от партия "Воля" и всички независими депутати, то тогава има риск за оцеляването на правителството. 

Гласовете срещу кабинета ще бъдат 124, а за да мине вотът на недоверие трябва да гласуват поне 121 депутати.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК