България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Оставили сме здравната система на пълен автопилот!

Коментар на Мими Виткова и д-р Станимир Хасърджиев

17.01.2020 | 08:43 Редактор: Ралица Братанова

Равнопоставени ли са частните и държавните болници в системата на българското здравеопазване и как неяснотите около тях се отразяват на качеството на лечението?  Този въпрос бе повдигнат, след като стана ясно, че частни болници получавали повече пари за еднакво лекарство за сметка на държавните.

"Този проблем е един от многото. Д-р Дечев постави и други. В същото време не говорим за незаконни действия. Говорим за отворена врата в закона", посочи бившият министър на здравеопазването Мими Виткова в "България сутрин".

Според д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация, когато се пита как се разпределят средствата в една болница, независимо дали е частна или обществена, ръководителят ѝ отговаря, че болниците са търговски дружества и имат право на търговска тайна.

"Това е проблемът - търговският статут на лечебните заведения и безнаказаността, която произтича от кривото разбиране на този търговски статут. Оставили сме здравната система на пълен автопилот", заяви Виткова.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Хасърджиев изрази мнение, че това е така и ние не знаем къде отиват милиардите от обществените фондове, отделени за здравеопазването.

Едно от предложенията за справяне с проблема бе частните болници също да провеждат обществени поръчки, за да гарантират пред обществото че публичните средства се разходват справедливо.

"Частично ще реши проблема, доколкото ще се спази някаква процедура, която донякъде да гарантира, че ще се получи най-ниска цена от няколко оферти. Остава големият въпрос точно това лекарство ли е трябвало да бъде купувано, дали е прилагано както трябва или сме оставили всичко на добрата воля на лекуващия лекар", посочи Хасърджиев.

Според Виткова не знаем за какво се харчат обществените средства и има още толкова частни средства, за които дори не се интересуваме. Тя допълни, че това предложение би решило само този проблем, и то донякъде.

"Големият проблем е липсата на професионален капацитет, социална чувствителност да се усетят проблемите и политическа воля да бъдат решени", категорична бе Мими Виткова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК