Ананиев иска НАП да проверява болници и търговци на лекарства

Поводът е сгинал, че НЗОК е плащала по-скъпо на частни, отколкото на държавни и общински лечебни заведения

15.01.2020 | 18:00 Редактор: Ралица Братанова

След скандални разкрития за по-скъпи лекарства в частните болници, здравният министър предложи спешни мерки. 

От Касата съобщиха, че плащат 7 пъти повече за лекарства, използвани в частните болници, отколкото за тези в държавните и общинските. 

Затова здравният министър ще поиска и от частните болници да провеждат обществени поръчки, за да се гарантира по-ниската цена на лекарствата.

"Ще напиша писмо до НАП, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства", коментира Ананиев. 

Дни след разкритията на директора на Здравната каса, той се срещна с ресорния министър в комисията по здравеопазване. 

Д-р Дечо Дечев обясни , че става дума за изолиран случай, който е излязъл наяве с отчета в края на годината, но всички плащания на Касата са ставали в рамките на закона. 

Управителят на Здравната каса обясни и че има регистрирани четирима производители на конкретния продукт, а сигналът идва от един от тях. 

Започвайки от най-високата цена, която Касата е заплатила тръгвайки към най-ниската, първите 10 лечебни заведения които са отчели фактури към касата всички са частни лечебни заведения. 

Според Дечев когато се провеждат обществени поръчки, цените на лекарствата са в пъти по-ниски. Затова здравният министър ще предложи промяна в закона, с която ще задължи и частните болници да провеждат обществени поръчки. 

Репортаж на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК