Дечев за лекарствата: Има нерационално използване на обществен ресурс

Той заяви, че законът не бил нарушен

16.01.2020 | 19:10 Редактор: Кристина Крумова

Плаща ли повече Здравната каса за лекарства в частните болници в сравнение с държавните и общинските? Този въпрос обсъдиха депутатите, здравният министър Кирил Ананиев и управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев. В началото на седмицата от Касата заявиха, че плащат до седем пъти повече за едни и същи лекарства.

1,5 часа продължиха разпитите на Дечо Дечев. По негови думи плащанията на Касата са ставали в рамките на закона, тъй като цените не са били по-високи от тези, които са регламентирани в позитивния лекарствен списък. Той казва, че не е нарушен законът, а сигнализира за нерационални използване на обществен ресурс.

Разминаването на цените между частните и държавните болници се дължи на промени в Закона за обществените поръчки от 2016 г., който отменя задължението на частните болници да провеждат обществени поръчки.

Здравният министър Кирил Ананиев е изпратил писмо до Националната агенция по приходите и Министерството на финансите, в което изисква информация за цените, по които се търгуват лекарствата за онкоболните в лечебните заведения. Той ще внесе и предложение за поправка в Закона за обществените поръчки - да се върне точката, по която и частните болници да провеждат обществени поръчки.

От сдружението на частните болници с България също излязоха с позиция. Според тях те отдавна имат предложение лекарствата, покривани от Здравната каса да се заплащат директно на доставчиците, а не да се превеждат пари на болниците.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и Виолета Манчева

Харесайте страница ни във Facebook ТУК