България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Дяволските устни" - все по-популярни, но и опасни за здравето

Емелиан Брауде има последователи и в България

23.12.2019 | 09:50 Редактор: Тодор Петров

Ужасяваща тененция в естетичната хирургия е напът да превземе и България. Така наречените "дяволски устни" вече са хит в Русия, а техният "изобретател" добива световна слава. 

Процедурите се правят от козметици без медицинско образование, какъвто е и самият идеолог на идеята. Емелиан Брауде е обикновен доставчик на материали за естетична медицина, докато не решава сам да се научи на това и дори започва да организира семинари и обучава десетки козметици. Сред последователите му има и българи.

"Доста пациенти попадат при нас с усложнения и с ужас наблюдаваме тази тенденция на все повече усложнения. Този резултат е причинен от негова студентка, която не е въвела правилно хиалуроновата киселина. Всяка грешка може да доведе до частична парализа или исхемия", обясни специалистът по естетична дерматология д-р Олеся Велинова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея опасността нараства, тъй като Емелиан Брауде става все по-известен и вече води семинари извън Русия. Семинарите му протичали по таен начин и в нехигиенични условия. Жените, които се съгласяват на такава процедура, преди това подписвали информирано съгласие. Вече две години Брауде работи по този начин и все още не е наказан.

"Всяка моя колежка е имала много клиентки, някои от които са почти обезобразени или с абсолютно неправилно поставени филъри, ботокс... Разкрасителната индустрия не е с регламентирана дейност, няма много закони, не се и спазват. Информирайте се преди процедурите - разберете какво ще ви се прави и кой ще го прави", каза в студиото на "България сутрин" козметикът Магда Бонева.

"Една от причините е, че тези услуги доста поевтиняха и много жени се отнасят към това като към някакъв грим или лека корекция, но поставянето на хиалурон не е просто инжекция", уточни д-р Велинова.

Тя е на мнение, че в повечето случаи с коригиращи инжекции е възможно грешките да бъдат поправени. Невинаги ниската цена е признак за лошо качество, но има значение в коя клиника ще отидете и при кой специалист, отбеляза Олеся Велинова. И посъветва зрителите да не се притесняват да поискат снимки от предишна работа на избрания специалист.

"Медицинската инжекция не може да бъде просто подарък. Непрекъснато има хора, които прекаляват", каза за финал д-р Олеся Велинова.

Гледайте видеото с цялата дискусия по темата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК